Biotech
Przyprawy nadają naszemu życiu smak. Znalazły codzienne zastosowanie w kuchni, gastronomii, zakładach wytwarzających półprodukty i produkty żywnościowe.
ŚRODKI FUNKCJONALNE | ||
---|---|---|
NAZWA | ZASTOSOWANIE / SKŁAD | DOZOWANIE |
MEAT-TEX | Preparat bezfosforanowy do produkcji mięsa mielonego garmażeryjnego z dodatkiem przedłużającym trwałość | 3 kg/30 l dodanej wody |
PEKLOMAR PM 50/60 B | Kompletny preparat fosforanowy białkowy do solanek nastrzykowych , do wędzonek . Zawiera wszystkie niezbędne dodatki funkcjonalne wpływające na uzyskanie odpowiednich właściwości organoleptycznych | 5 kg/ 100 l solanki + 7 kg peklosoli |
PEKLOMAR PM 50/60 | Kompletny preparat fosforanowy białkowo ? karagenowy do solanek nastrzykowych , do wędzonek . Zawiera wszystkie niezbędne dodatki funkcjonalne wpływające na uzyskanie odpowiednich właściwości organoleptycznych | 5 kg/ 100 l solanki + 7 kg peklosoli |
PEKLOMAR PM 50 SZYNKA EKSTRA | Kompletny preparat fosforanowy białkowo ? karagenowy do solanek nastrzykowych, do wędzonek. Zawiera wszystkie niezbędne dodatki funkcjonalne wpływające na uzyskanie odpowiednich właściwości organoleptycznych | 5,5 kg / 100l solanki + 6 kg peklosoli |
PEKLOFOS MM BOCZEK GOTOWANY | Kompletny preparat fosforanowy białkowo ? karagenowy do solanek nastrzykowych , do boczku oraz wyrobów drobno i średniorozdrobnionych . Zawiera wszystkie niezbędne dodatki funkcjonalne wpływające na uzyskanie odpowiednich właściwości organoleptycznych | 5 kg/100 l nastrzyk 30% |
SZYNKA SUROWA | Preparat do szynki na wydajność gotowego wyrobu 118-120 %.Nadaje intensywny czerwony kolor | 5 kg/ 100 l solanki |
CITROMIX FM | Kompletny preparat wspomagający kutrowanie do wyrobów średnio i drobnorozdrobnionych ? kiełbasy, parówki, mielonki. Preparat poprawia wiązanie wody, wybarwienie, emulgację, przedłuża trwałość wyrobów | 6 g/kg farszu |
CITROMIX | J/w | 5 g/kg farszu |
FOSMEAT | Kompozycja fosforanów do solanek nastrzykowych i zalewowych .Zawartość czystego P2O5 ? 54-56 %, pH 8,8 | do 5 g/kg w przeliczeniu na P2O5 |
Imwitor 900P SASOL GERMANY | Monogliceryd ? E 471 .Emulgator do pasztetów i konserw sterylizowanych | 3-5 g/kg gotowego wyrobu |
Imwitor 373P SASOL GERMANY | Monoglicerydy i diglicerydy estryfikowane kwasem cytrynowym . Uniwersalny emulgator działający w niskich i wysokich temperaturach ? pasztety ,wędliny grillowe ? zabezpiecza przed wyciekiem tłuszczu i pękaniem kiełbas podczas grillowania | 3-5 g/kg farszu |
PEKLOMAR PM 80 | Kompletny preparat fosforanowy białkowo ? karagenowy do solanek zalewowych , do wyrobów średnio rozdrobnionych szynkopodobnych . Zawiera wszystkie niezbędne dodatki | 6 kg/ 100 l solanki |
PEKLOMAR PM 100 | Kompletny preparat fosforanowy białkowo ? karagenowy do solanek zalewowych , do wyrobów średnio rozdrobnionych szynkopodobnych ? Polędwica Drobiowa , Szynka Drobiowa . Zawiera wszystkie niezbędne dodatki funkcjonalne | 6,5 kg/ 100 l solanki |
BIOTEX MM 40 BOCZEK PARZONY | Kompletny preparat białkowo ? karagenowy do solanek nastrzykowych , do boczku oraz wyrobów drobno i średniorozdrobnionych . Zawiera wszystkie niezbędne dodatki funkcjonalne wpływające na uzyskanie odpowiednich właściwości organoleptycznych | 4 kg/100 l solanki + 7 kg peklosoli, nastrzyk 40% |
PEKLOFOS MM | Kompletny preparat białkowo ? karagenowy do solanek zalewowych , do wyrobów drobno i średniorozdrobnionych. Zawiera wszystkie niezbędne dodatki funkcjonalne wpływające na uzyskanie odpowiednich właściwości organolept. | 1 kg/10 l |
SORBINIAN POTASU POWDER | Dodatek przedłużający trwałość wędlin | 1 g/kg surowca |
CARFOSEL 990 | Fosforan do solanek nastrzykowych i zalewowych o zawartości czystego P2O5 ? 56-57 % | do 5 g/kg gotowego wyrobu |
KARAGEN | Do wyrobów wysokowydajnych , solanki nastrzykowe i zalewowe | 3-5 g/kg gotowego wyrobu |
MIESZANKI PRZYPRAWOWE | ||
NAZWA | ZASTOSOWANIE / SKŁAD | DOZOWANIE |
Biała | Mieszanka przypraw naturalnych i ich Koncentratów o tradycyjnym polskim smaku i aromacie- z majerankiem | 7-8 g/kg farszu |
Biała Ekstra | Mieszanka przypraw naturalnych i ich Koncentratów o tradycyjnym polskim smaku i aromacie- z majerankiem | 8-10 g/kg farszu |
Biała z chrzanem | Domowy smak z nutą chrzanu i czosnku | 10 g/kg farszu |
Biesiadna | Mieszanka przypraw naturalnych | 10 g/kg farszu |
Boryny | Mieszanka przypraw naturalnych | 10 g/kg farszu |
Cebulowo - Pieprzowa | Mieszanka przypraw: cebuli, pieprzu, kurkumy | 7-10 g/kg farszu |
Chłopska Tradycyjna | Mieszanka przypraw , koncentratów i aromatów | 10 g/kg farszu |
Codzienna | Mieszanka Koncentratów , aromatów i środków funkcjonalnych | 5-6 g/kg farszu |
Cygańska Ekstra | Zestaw przypraw naturalnych i Koncentratów z dominatem papryki , zawiera przyprawy grubo rozdrobnione | 10 g/kg farszu |
Czosnkowa | Zestaw przypraw naturalnych i koncentratów z dominatem czosnku świeżego | 5-6 g/kg farszu |
Dębicka | Mieszanka przypraw , Koncentratów i aromatów do produkcji Kiełbasy Dębickiej | 5 g/kg farszu |
Frankfurterki | Smak czosnkowo ? pieprzowo-paprykowy | 8-10 g/kg farszu |
Golonkowa | Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbasy golonkowej | 5 g/kg farszu |
Grillowa | Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas grillowych, na bazie Koncentratów i przypraw naturalnych z nutą czosnku, papryki, pieprzu , imbiru i kardamonu | 5 g/kg farszu |
Grillowa Chrzanowa | Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas grillowych , na bazie Koncentratów i przypraw naturalnych z nutą czosnku, papryki, pieprzu i aromatu dymu | 8 g/kg farszu |
Indyk Ekstra | Mieszanka przypraw , Koncentratów i aromatów | 5 g/kg farszu |
Jałowcowa | Mieszanka przyprawowa do produkcji Kiełbasy Jałowcowej , na bazie przypraw naturalnych i ich koncentratów | 5-6 g/kg farszu |
Jarmarczna | Mieszanka przyprawowa do produkcji Kiełbasy Jarmarcznej , na bazie Koncentratów i przypraw naturalnych z nutą czosnku, pieprzu i majeranku | 5 g/kg farszu |
Kabanos Wyborowy | Gotowa mieszanka aromatów i Koncentratów o charakterystycznym smaku kabanosów | 8-10 g/kg farszu |
Kaszanka / Krupniok | Mieszanka koncentratów i przypraw naturalnych | 8 g/kg farszu |
Krakowska Drobiowa | Przyprawa o charakterystycznym smaku i aromacie typowy dla wędlin drobiowych | 5-6 g/kg farszu |
Krakowska Parzona | Zestaw przypraw naturalnych i Koncentratów z dominatem pieprzu i czosnku | 5-6 g/kg farszu |
Krakowska Sucha | Przyprawa o charakterystycznym smaku i aromacie: pieprz czarny i biały czosnek i kminek | 5-6 g/kg farszu |
Kurpiowska | Mieszanka Koncentratów , przypraw naturalnych i ich Koncentratów do produkcji kiełbas drobno i średniorozdrobnionych z dominującą nutą czosnkowo-pieprzową | 5 g/kg farszu |
Lisiecka | Mieszanka przypraw naturalnych | 8-9 g/kg farszu |
Litewska | Mieszanka przypraw i Koncentratów do produkcji Kiełbasy Litewskiej | 5-7 g/kg farszu |
Meksykańska | Przyprawa o delikatnej nucie przypraw naturalnych , zawiera hydrolizat białka roślinnego kształtujący specyficzny smak i aromat wyrobu gotowego | 5-7 g/kg farszu |
Metka Bawarska | Mieszanka Koncentratów , aromatów i środków funkcjonalnych | 10 g/kg farszu |
Metka Cebulowa Ekstra | Mieszanka Koncentratów , aromatu cebuli i przypraw grubo rozdrobnionych , zawiera witaminę C, aromat dymu | 10 g/kg farszu |
Metka Cebulowa | Mieszanka Koncentratów , aromatu cebuli i środków funkcjonalnych | 10 g/kg farszu |
Metka Cebulowa Tradycyjna | Mieszanka Koncentratów , aromatu cebuli i przypraw grubo rozdrobnionych , zawiera witaminę C | 10 g/kg farszu |
Metka Herbaciana Berlińska | Zestaw przypraw naturalnych i Koncentratów z dominatem papryki słodkiej , ziela angielskiego , gałki muszkatołowej i kardamonu. | 10 g/kg farszu |
Metka Łososiowa | Mieszanka przypraw i koncentratów do produkcji Metki Łososiowej | 10 g/kg farszu |
Metka Łososiowa Ekstra | Mieszanka przypraw i koncentratów do produkcji Metki Łososiowej , zawiera witaminę C i aromat wędzonki | 10 g/kg farszu |
Metka Łososiowa Tradycyjna | Mieszanka przypraw, koncentratów. Zawiera witaminę C i aromty wędzonki. | 12 g/kg farszu |
Metka Tatarska | Mieszanka Koncentratów , aromatów i środków funkcjonalnych | 10 g/kg farszu |
Metka Wędzona | Mieszanka przypraw i Koncentratów z aromatem dymu wędzarniczego | 10 g/kg farszu |
Metka Wiejska | Mieszanka Koncentratów , aromatu czosnku i środków funkcjonalnych | 10 g/kg farszu |
Metka Włoska | Mieszanka przypraw , Koncentratów i ziół | 10 g/kg farszu |
MIX Warzywny KUCHMISTRZ | Mieszanka przypraw naturalnych | quantum satis |
Mortadela | Zestaw przypraw naturalnych i Koncentratów z dominatem pieprzu białego, muszkatu , czosnku i kolendry | 5 g/kg farszu |
Myśliwska | Mieszanka przyprawowa do produkcji Kiełbasy Myśliwskiej , na bazie przypraw naturalnych i ich koncentratów | 5-6 g/kg farszu |
Myśliwska Drobiowa | Mieszanka przypraw , aromatów i Koncentratów o delikatnej nucie jałowca | 10 g/kg farszu |
Ogniskowa | Zawiera Koncentraty i aromat dymu wędzonki | 10 g/kg farszu |
Parówka Cielęca | Mieszanka o delikatnym smaku i aromacie charakterystycznym dla parówek cielęcych | 5-6 g/kg farszu |
Parówka Delikatesowa COMBI | Zestaw przyprawowy do produkcji parówek delikatesowych z dominującą nutą , pieprzu białego, imbiru i gałki muszkatołowej z emulgatorem | 10 g/kg farszu |
Parówka Domowa | Mieszanka o smaku i aromacie charakterystycznym dla parówkowej z aromatem dymu wędzarniczego | 5 g/kg farszu |
Parówka Wiedeńska | Mieszanka przypraw i ich Koncentratów z nutą kardamonu i specyficznym hydrolizacie białka | 6 g/kg farszu |
Parówki Pikantne | Mieszanka przyprawowa do serdelek z dominatem Koncentratu papryki ostrej i pieprzu | 5 g/kg farszu |
Parówkowa | Zestaw przyprawowy do produkcji kiełbasy parówkowej z dominującą nutą pieprzu białego, papryki , imbiru i gorczycy | 5 g/kg farszu |
Parówkowa Franko II | Zestaw przyprawowy do produkcji parówek cienkich i grubych , przyprawa zawiera emulgator | 10 g/kg farszu |
Peperoni | Koncentraty i aromaty przypraw z dominatem papryki ostrej i chili | 5-6 g/kg farszu |
Pieczeń Meksykańska | Zestaw przypraw naturalnych i Koncentratów z dominatem papryki , czosnku i gałki | 7-8 g/kg farszu |
Pieczeń Wiejska | Zestaw przypraw naturalnych i Koncentratów z dominatem czosnku , pieprzu i cebuli smażonej | 8 g/kg farszu |
Pieprzowa | Mieszanka Koncentratów , aromatów i środków funkcjonalnych | 8-10 g/kg farszu |
Pieprzowo Czosnkowa | Mieszanka przypraw , koncentratów i aromatów | 10 g/kg farszu |
Piwna | Mieszanka przypraw, koncentratów i aromatów | 5 g/kg farszu |
Podlaska | Zestaw przypraw naturalnych , aromatów i hydrolizatów białka roślinnego, zawiera przeciwutleniacz | 5 g/kg farszu |
Podwawelska | Mieszanka przypraw i Koncentratów do produkcji Kiełbasy Podwawelskiej | 7 g/kg farszu |
Polędwica Drobiowa | Gotowa mieszanka aromatów i Koncentratów do produkcji wysoko wydajnościowej Polędwicy Drobiowej | 5 g/kg farszu |
Polska | Mieszanka środków funkcjonalnych i przypraw o typowym polskim smaku i aromacie . Znakomite wybarwienie i kolor wędzenia. Doskonała również do Bydgoskiej | 10 g/kg farszu |
Polska z gorczyca | Tradycyjny , wiejski smak Kiełbasy Polskiej z dodatkiem ziaren gorczycy | 10 g/kg farszu |
Przyprawa Cytrynowa | Mieszanka przypraw i koncentratów z aromatem cytryny | 5-7 g/kg farszu |
Rawska | Mieszanka przypraw , Koncentratów i aromatów do produkcji Kiełbasy Rawskiej | 5-6 g/kg farszu |
Rożnowa | Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas grillowych , na bazie Koncentratów i przypraw naturalnych z nutą czosnku, papryki, pieprzu i gałki muszkatołowej | 5 g/kg farszu |
Rzeszowska | Przyprawy , aromaty i hydrolizat białka | 7-8 g/kg farszu |
Serdelki Drobiowe | Przyprawa do serdelek o charakterystycznym smaku i aromacie: pieprz biały , papryka, kwiat muszkatu , czosnek | 5 g/kg farszu |
Smalec Wiejski | Mieszanka przypraw naturalnych i koncentratów do produkcji smalcu | 1 kg/100 kg smalcu |
Starowiejska | Przyprawy , aromaty i hydrolizat białka | 7-8 g/kg farszu |
Studencka | Mieszanka przyprawowa do produkcji Kiełbasy Studenckiej , na bazie Koncentratów i przypraw naturalnych z nutą czosnku, papryki, pieprzu , curry i imbiru | 5 g/kg farszu |
Swojska | Mieszanka Koncentratów i aromatów charakterystycznych dla swojskich wyrobów | 5-7 g/kg farszu |
Szynka Konserwowa | Mieszanka przyprawowa z dominacją aromatu konserwy i pieprzu białego | 5 g/kg farszu |
Szynka Krakowska | Gotowa mieszanka do produkcji wysoko wydajnościowej szynki krakowskiej (osłonka) z dominatem Koncentratu czosnku i pieprzu | 5-6 g/kg farszu |
Szynkowa | Gotowa mieszanka aromatów i Koncentratów o charakterystycznym smaku gotowego wyrobu | 5-7 g/kg farszu |
Szynkowa Drobiowa | Gotowa mieszanka aromatów i Koncentratów o charakterystycznym smaku gotowego wyrobu | 7 g/kg farszu |
Śląska | Mieszanka przyprawowa do produkcji Kiełbasy Śląskiej , na bazie Koncentratów i przypraw naturalnych o charakterystycznym tradycyjnym smaku i aromacie | 5 g/kg farszu |
Toruńska | Zestaw przypraw naturalnych i Koncentratów z dominatem pieprzu białego , czosnku i gałki | 5-6 g/kg farszu |
Wiejska | Mieszanka przyprawowa do produkcji Kiełbasy Wiejskiej , na bazie przypraw naturalnych i ich Koncentratów charaktery- stycznym tradycyjnym polskim smaku | 5 g/kg farszu |
Wolińska | Zestaw przypraw naturalnych i Koncentratów z dominatem pieprzu i czosnku | 5-6 g/kg farszu |
Zielonogórska | Zestaw przypraw naturalnych i Koncentratów | 5 g/kg farszu |
Złotopolska | Mieszanka przypraw naturalnych i koncentratów | 5 g/kg farszu |
Zwyczajna | Mieszanka przyprawowa do produkcji Kiełbasy Zwyczajnej , na bazie Koncentratów pieprzu , czosnku , papryki i przypraw naturalnych : gorczyca , majeranek, czosnek , pieprz | 5 g/kg farszu |
Żurkowa | Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas typu: popularna , targowa, biwakowa z dominującą nutą czosnkową | 5 g/kg farszu |
Żywiecka | Mieszanka przyprawowa na bazie przypraw naturalnych i ich Koncentratów o charakterystycznym tradycyjnym polskim smaku | 5-6 g/kg farszu |
Żywiecka Drobiowa | Przyprawa o charakterystycznym smaku i aromacie typowy dla wędlin drobiowych | 5-6 g/kg farszu |
NAZWA | ZASTOSOWANIE / SKŁAD | DOZOWANIE |
DANFO PS 1000 | Koncentrat białka do solanek zalewowych | do 20 g/kg farszu |
DNAFO PS 2000 | Preparat białkowy z plazmą wieprzową do kutrowania i solanek zalewowych | do 20 g/kg farszu |
DANFO PS 3000 | Izolat białka roślinnego do solanek nastrzykowych | do 20 g/kg farszu |
PASZTETY / SALCESONY | ||
NAZWA | ZASTOSOWANIE / SKŁAD | DOZOWANIE |
Pasztet Wiejski | Gotowa mieszanka przypraw naturalnych i ich Koncentratów i aromatów z emulgatorem | 20 g/kg |
Pasztet Luksusowy | Gotowa mieszanka przypraw naturalnych i ich Koncentratów i aromatów z emulgatorem | 25 g/kg |
Salceson Biały | Gotowa mieszanka przypraw naturalnych i ich Koncentratów i aromatów z dodatkiem żelatyny | 15 g/kg |
Salceson Czarny | Gotowa mieszanka przypraw naturalnych i ich Koncentratów i aromatów z dodatkiem żelatyny | 15 g/kg |
Salceson Chłopski | Mieszanka przypraw naturalnych i Koncentratów , zawiera goździk naturalny oraz żelatynę | 15 g/kg |
MARYNATY | ||
NAZWA | ZASTOSOWANIE / SKŁAD | DOZOWANIE |
Marynata Kolorowa | Gotowy preparat do produkcji marynaty grillowej- karkówka , boczek , schab, łopatka , sznycel wieprzowy , szynka. Zawiera preparat utrzymujący świeżość i barwę mięsa. | 1 kg + 0,6l wody + 0,4l oleju |
Marynata Czerwona | Gotowy preparat do produkcji marynaty do mięs grillowych . Zawiera preparat utrzymujący świeżość i barwę mięsa. | 1 kg + 0,6l wody + 0,4l oleju |
POSYPKI DEKORACYJNE | ||
NAZWA | ZASTOSOWANIE / SKŁAD | DOZOWANIE |
Posypka Kolorowa | Mieszanka przypraw gruborozdrobnionych : papryka, czosnek, gorczyca, por, marchew, seler | według uznania |
Posypka Orzechowo-Warzywna | Mieszanka przypraw gruborozdrobnionych i grysu orzechowego | według uznania |
Posypka Wykwintna | Mieszanka przypraw gruborozdrobnionych z dominatem grysu papryki czerwonej | według uznania |
KONCENTRATY PRZYPRAW NATURALNYCH | ||
NAZWA | ZASTOSOWANIE / SKŁAD | DOZOWANIE |
Koncentrat pieprzu białego | Wyroby drobno i średniorozdrobnione drobiowe i wieprzowe | 0,5?1,5 g/kg |
Koncentrat pieprzu czarnego | Wyroby drobno i średniorozdrobnione drobiowe i wieprzowe | 0,5?1,5 g/kg |
Koncentrat papryki słodkiej | Wyroby drobno i średniorozdrobnione drobiowe i wieprzowe | 0,5?1 g/kg |
Koncentrat papryki ostrej | Wyroby drobno i średniorozdrobnione drobiowe i wieprzowe | 0,4-0,8 g/kg |
Koncentrat kolendry | Wyroby drobno i średniorozdrobnione drobiowe i wieprzowe | 0,5-0,8 g/kg |
Koncentrat gałki muszkatołowej | Wyroby drobno i średniorozdrobnione drobiowe i wieprzowe | 0,5?1 g/kg |
Koncentrat czosnku (1:5 ) | Wyroby drobno i średniorozdrobnione drobiowe i wieprzowe | 0,5?1 g/kg |
Koncentrat majeranku | Wyroby drobno i średniorozdrobnione drobiowe i wieprzowe | 0,5-1 g/kg |
Koncentrat ziela angielskiego | Wyroby drobno i średniorozdrobnione drobiowe i wieprzowe | 0,3-0,6 g/kg |
Koncentrat cebuli | Wyroby drobno i średniorozdrobnione drobiowe i wieprzowe | 1 g/kg |
AROMATY | ||
NAZWA | ZASTOSOWANIE / SKŁAD | DOZOWANIE |
Aromat Tyrol | Mielonki , bloki wysokowydajne | 1,5-2 g/kg |
Aromat Kurczaka | Polędwica drobiowa , pasztet drobiowy | 2 g/kg |
Wieprzowiny | Wyroby szynkopodobne wysokowydajne | 2 g/kg |
Aromat Mięsa | Wyroby szynkopodobne wysokowydajne | 1-2 g/kg |
Konserwa Turystyczna | konserwy , mielonki , pieczenie | 3 g/kg |
Szynka Wyborowa | Szynka wędzona , wyroby szynkopodobne | 3 g/kg |
Kurczak Pieczony | konserwy , mielonki , pieczenie | 3-4 g/kg |
Aromat dymu wędzarniczego | Wyroby drobno i średniorozdrobnione drobiowe i wieprzowe | 2-3 g/kg |
Koncentrat dymu wędzarniczego | Wyroby drobno i średniorozdrobnione drobiowe i wieprzowe | 0,3-0,5 g/kg |
Sól wędzarnicza | wyroby wieprzowe , drobiowe , wołowe | 2-3 g/kg |